Lanceloet en het hert met de witte voet
De schrijver van het verhaal is onbekend. De vertaler van het verhaal is wel bekend, Hessel Adema. Het boek is geschreven in de 14de eeuw. De eerste druk was in 1982, de tweede in 1989 en de derde in 1994. Het verhaal is geschreven in het Middelnederlands.
Het verhaal Lanceloet en de hert met de witte voet behoord tot de ridderlijke letterkunde. Binnen de ridderlijke letterkunde zijn nog andere soorten romans zoals Karelromans (Die verhalen gaan over Karel de Grote). Dit verhaal is een Arthurroman. Die verhalen gaan over koning Artur en de ridders van de ronde tafel. Lanceloet is een ridder van de ronde tafel.
samenvatting
Het verhaal begint in Camelot. Een jonkvrouw komt het rijk van koning Arthur binnen en heeft een opdracht voor de ridders/mannen die het aandurven. De opdracht was om een reis te maken naar een bos die bewaakt zou worden door zeven leeuwen. In dat bos zou een hert zitten met een witte voet. Wie haar de voet van de hert zou brengen zou mogen trouwen met de koningin van een ander rijk. Een man in het rijk van koning Arthur gaat het proberen maar stopt al zodra hij door een meer moet. Lanceloet probeert het daarna ook. Hij gaat op reis. Succesvol verslaat hij de leeuwen en weet hij de voet van het witte hert eraf te halen. Lanceloet heeft het alleen niet meer in zich om de reis naar het koninkrijk van de koningin te gaan. Hij komt een ridder tegen en geeft die de opdracht om het naar de koningin te brengen. Hij doet wat Lanceloet zegt maar neemt alleen zelf de eer op zich. Walewein merkt dat er iets niet klopt. Hij maakt zich zorgen om Lanceloet. Hij besluit om zelf op pad te gaan. nadat hij Lanceloet helemaal gewond heeft gevonden brengt hij hem naar een dokter. Daarna gaan ze naar het rijk van de koningin en zetten ze de ridder op zijn plaats. Daarna mag Lanceloet met de vrouw trouwen. Dat wil hij echter niet. Daarom keert hij samen met Walewein terug naar Camelot.
personages
Lanceloet is de hoofdpersoon van dit verhaal. Hij is een hoofse ridder en zit bij koning Arthur aan de ronde tafel. Lanceloet is de rechterhand van koning Arthur. Wat informatie over Lanceloet die je nodig hebt om het verhaal beter te begrijpen is dat hij verliefd is op de vrouw van de koning. De vrouw van de koning heet Guinevere. Hun liefde is wederzijds. Uiteindelijk zal dit leiden tot de ondergang van Camelot. Het koninkrijk van Arthur.
Walewein is een belangrijk personage in dit verhaal. Hij helpt namelijk Lanceloet om een slechte ,niet hoofse ridder op zijn plek te zetten. Walewein is de neef van koning Arthur en is een goede vriend van Lanceloet. Walewein is bekend om het verhaal Het zwevende schaakbord.
In het verhaal zit een niet hoofse ridder waarvan de naam niet wordt genoemd. De ridder heeft van Lanceloet de witte voet afgepakt en hem naar de koningin gebracht zodat hij met haar kon trouwen. De ridder is dus heel sluw en niet netjes. Dat merkt de koningin ook.
Verder zijn er nog een paar personages met een belangrijke rol in het verhaal waar niet veel over wordt verteld;
Arthur- De koning van Camelot.
Jonkvrouw- komt naar Camelot om te melden dat de koningin wil trouwen met de gene die de witte voet van de hert brengt.
De koningin- De vrouw die de opdracht geef om de witte voet naar haar te brengen om vervolgens met die persoon te trouwen.
Over het verhaal
Het verhaal heeft gewoon een chronologische volgorde. Aan de opbouw en structuur is niks bijzonders. Ook zit er geen spanningsopbouw of enige spanning in. In dat opzicht is het een best saai verhaal. In het verhaal krijg je antwoord op de vraag of Lanceloet de witte voet krijgt of niet. Het heeft dus ook geen open einde.
Ik vond het geen lastig verhaal om te lezen. Maar soms moest ik een zin wel twee keer leven om hem te begrijpen. De zinnen zijn vrij kort. Het taalgebruik is in het origineel geschreven stuk natuurlijk heel ouderwets omdat het Middelnederlands is. In het vertaalde stuk wordt er ook vrij ouderwets taalgebruik gebruikt.
De gebeurtenissen zijn niet helemaal realistisch. Het is bijvoorbeeld een beetje raar dat zeven leeuwen een hert beschermen. Voor de rest is het verhaal redelijk realistisch.
Het verhaal speelt zich af in Camelot, het bos (en de wegen er naar toe) en het koninkrijk van de koningin.
mening
Ik vond het een interessant verhaal om te lezen. Vooral omdat het een heel oud verhaal is en ik geschiedenis leuk vind. Ook is het een soort van sprookje. En dat vind ik ook heel leuk. Ik had al eens gehoord van Arthur en de ridders van de ronde tafel. Ik had dus ook al eens gehoord van Lanceloet. Hij en Arthur hebben allebei een grote rol in één van mijn favoriete series genaamd Once Upon A Time.
Het verhaal zelf vond ik wel redelijk leuk en gemakkelijk te lezen. Het is niet een van de spannendste verhalen maar toch vond ik het wel een interessant verhaal. Ook merkte ik goed de sfeer van de middeleeuwen. Door de termen ridder bijvoorbeeld. Zelf zou ik nog wel meer boeken over Lanceloet willen lezen.



Maak jouw eigen website met JouwWeb